dilluns, 6 de març del 2017

Domus Baebia

El passat dia 23 de febrer els alumnes de l’asignatura de Llatí de 4t d’ESO, vam fer una excursió a Sagunt, per fer un taller de cuina i tot seguit veure el teatre romà de la ciutat. 
Vam eixir de bon matí per a agafar el més ràpid possible el tren. Una vegada a València, vam fer un transbord per poder anar cap a Sagunt.  
A Sagunt arribàrem sobre les nou i mitja i una vegada allí anàrem a esmorzar a una plaça xicoteta del poble. 
Una vegada acabàrem d’esmorzar vam anar cap a la Saguntina Domus Baebia per a donar inici al taller de cuina romana que anàvem a fer-hi. Una vegada dins, Charo (l'especialista que ens acompanyà durant tota l’activitat) ens va explicar com eren les cases a l’antiga Roma, el que feien els romans quan rebien una visita important, el que feien per guanyar vots del poble, el taller de cuina i per últim com fer un amulet de la sort que donaven als visitants després del convit.  
Al taller de cuina vam veure tots els aliments que s’utilitzaven a l’època i les diferents menjades que tenien al dia. A més, vam representar com era un convit a l’antiga Roma. Ens repartírem els papers d’amo de la casa, convidada d’honor, convidat paràsit, esclaus, cambrera i ballarina. Una vegada repartits els papers començarem a representar el convit. 
Després del taller de cuina ens explicaren els diferents tipus d’edificis d’oci de l’època romana:
-El teatre era una construcció típica de l’Imperi, en totes les províncies. Estava destinat a la interpretació d’obres dramàtiques gregues i llatines.

-El circ era una de les instal·lacions lúdiques més importants de les ciutats romanes.

-L'amfiteatre és un edifici públic de forma el·líptica, amb plantes graduades, organitzat al voltantd’una arena on es feien espectacles de gladiadors que caçaven animals salvatges, o lluites navals excepcionalment. 
Després de l'explicació ens n'anàrem a veure el teatre romà de Sagunt que té forma d'hemicicle amb una capacitat de huit mil espectadors. Recentment, es va dur a terme una obra de rehabilitació, dissenyada pels arquitectes Giorgio Grassi i Manuel Portaceli, que ha donat la imatge d’unitat del cos escènic i les grades, reunint les condicions adequades per a actuacions teatrals i culturals.
Finalment ens en vam anar a dinar a un parc,  després vam agafar el tren per tornar a Massanassa.
Sara Bou, Érika Ruíz, Sergio Roig i Victoria Martos (4t d'ESO)